به گزارش خبرگزاری برنا؛ برنجفروشان بوشهری میگویند که دیگر کمتر کسی میتواند ماهیانه ۱۰ کیلوگرم برنج هندی بخرد. به همین دلیل بازار لِلَک یا گمنه (از غذاهای محلی استان بوشهر که با بلغور ریز گندم درست میشود) و برنج عنبربوی خوزستان و فارس اندکی رونق گرفته است و چون قیمتها هنوز هم پایدار نیست مردم نمیدانند تکلیفشان چیست.
البته این در شرایطی رخداده که کالاهای دیگر نیز افزایش قیمت داشتهاند اما نه به شکل غیرمتعارف که با رشد بیش از ۸۰ درصدی قیمت برنج مواجه شدهایم.
محمد کردوانی، یکی از فروشندگان برنج در همین رابطه عنوان کرد: چون شغل ما در بازار بوشهر برنجفروشی است، مجبوریم در هر شرایطی این کالا را موجود داشته باشیم اما برخی مردم دیگر توان خرید ندارند.
چند قیمتی باعث شکلگیری فساد میشود
موجی دشتی، دیگر برنجفروش بوشهری گفت: ورود برنج دولتی بانام GTC باعث بروز تخلفات بزرگی در سطح کلان شده است. هرروز خبری به گوش ما میرسد که تعدادی از واردکنندگان برنج در سطح کشور حجم بسیار بالایی از این برنج را خریداری کرده و در کیسه برندهای مشهور میریزند و باقیمت بالایی به فروش میرسانند. نمیدانم چقدر این خبر درست است اما تجربه کار و کسب در بازار به من میگوید هر جا و در مورد هر کالایی چند قیمتی رخ دهد به دنبال آن فساد هم قطعاً شکل میگیرد.
وی در همین رابطه افزود: اکنون هم بعید نیست خبرهای رسیده از افراد مختلف مبنی بر اینکه افراد و شرکتهای بزرگ، کیسه خالی با مارک یک برند مشهور را از دبی تهیهکرده و برنج دولتی در آن میریزند و باقیمت ۱۵۰ هزار تومان بفروشند حقیقت داشته باشد.
این کاسب پیشکسوت تأکید کرد: در بوشهر نیز برخی افراد با رایزنی با مراکزی که ما نمیشناسیم توانستهاند برنج GTC را به میزان بسیار زیادی تهیهکرده و بهصورت غیرمتعارف و به قیمت هر کیسه ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزار تومان به فروش برسانند. سؤال ما این است که چرخه توزیع این برنج چگونه است که معدودی از افراد میتوانند مسیر ناهمواری را برای عرضه تعریف و از سهم مستضعفان جامعه برای خود ایجاد موقعیت و ثروت کنند؟
برنج ایرانی دچار شوک قیمتی زیادی شده است
همچنین کردوانی در رابطه با افزایش قیمتها گفت: قبلاً یک کانتینر برنج را به قیمت ۱۷۰ یا ۱۸۰ میلیون تومان میخریدیم اما الآن باید حدود ۳۵۰ میلیون تومان هزینه کنیم؛ این در حالی است که حاشیه سود ما هنوز هم کمتر از ۳ درصد است.
وی بیان کرد: چون عموم مردم جامعه دیگر نمیتوانند یک کیسه برنج بخرند ما به کیلوفروشی روی آوردهایم. در حال حاضر میزان فروش مغازههای سطح شهر بیش از ۶۰ درصد کاهشیافته است و این وضعیت عملاً باعث شده دیگر برنجفروشی جاذبهای نداشته باشد.
عباس آخوند، دیگر فروشنده برنج گفت: با افزایش قیمت برنج هندی، برنج ایرانی هم دچار شوک قیمتی زیادی شده است. بهنحویکه برنج عنبربو که قبلاً هر کیلوگرم از آن ۹ هزار تومان قیمت داشت الآن به ۱۳۵۰۰ تومان رسیده است.
تمرکز بازرسیها در مورد کالاهای اولویتداری چون برنج
باید دید عاقبت آشفتهبازار برنج سر از کجا درخواهد آورد، همه اینها در شرایطی رخداده که سید جواد احمدی، معاون بازرسی و رسیدگی به تخلفات سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان هفته گذشته از تمرکز بازرسیها برای ۵ قلم کالای اولویتدار شامل خودرو، برنج، تیرآهن و ورق، گنجاله سویا و لوازمخانگی خبر داده است.
احمدی با تأکید بر اینکه بازرسان تمام تلاش خود را برای جلوگیری از تخلف گرانفروشی به کار گرفته و اجازه سوءاستفاده به افراد سودجو و فرصتطلب را نمیدهند، تصریح کرد: به لحاظ شرایط اقتصادی حاکم بر بازار و بهمنظور جلوگیری از کمبود و نوسان نامتعارف قیمتها بهویژه در خصوص اقلام اساسی و پرمصرف، بازرسان سازمانهای صمت با مشارکت سایر دستگاهها و نهادهای ذیربط و انجام گشتهای متعدد، اقدامات نظارتی و بازرسی خود را بر بازار افزایش خواهند داد تا از این طریق مانع از هرگونه گرانفروشی و سوءاستفاده برخی سودجویان شوند.
معاون بازرسی و رسیدگی به تخلفات سازمان حمایت، ایجاد زمینه مناسب برای تأمین و توزیع مایحتاج عمومی، جلوگیری از تخلفات احتمالی و رسیدگی فوری به شکایات و گزارشهای مردمی را از اهداف این بازرسیها دانسته و گفته است مردم میتوانند تخلفات مشاهدهشده را از طریق روشهای مراجعه حضوری، مراجعه به اپلیکیشن قیمت کالا و خدمات و نیز سایتwww.۱۲۴.ir اعلام کنند.
نظرات شما عزیزان: