داستان زینب عطر فروش و شگفتیهای آفرینش
پیامبر صلّى اللَّه علیه و آله و سلّم فرمود: هر گاه عطر مى فروشى آن را با چیز دیگر میامیز که این کار به تقوا نزدیکتر و براى دارایى پاینده تر است.
حسین بن زید هاشمى به نقل از امام صادق علیه السّلام مى گوید: زینب عطر فروش که زنى لوچ بود نزد زنان و دختران پیامبر صلّى اللَّه علیه و آله و سلّم مى آمد و به آنان عطر مى فروخت.
روزى پیامبر به خانه آمد در حالى که زینب در میان آنان بود. حضرت صلّى اللَّه علیه و آله و سلّم رو به او کرد و فرمود: هر گاه تو به خانه ما مى آیى خانه ما خوشبو مى شود زینب در پاسخ گفت: بلکه خانه هاى تو به بوى خوش خودت خوشبوتر است. پیامبر صلّى اللَّه علیه و آله و سلّم فرمود: هر گاه عطر مى فروشى آن را با چیز دیگر میامیز که این کار به تقوا نزدیکتر و براى دارایى پاینده تر است.
او در پاسخ عرض کرد: یا رسول اللَّه! اینک من نیامده ام چیزى بفروشم و آمده ام تا پیرامون عظمت خداوند سبحان از شما پرسش کنم.
پیامبر صلّى اللَّه علیه و آله و سلّم فرمود: جلّ جلاله، پیرامون بخشى از آن با تو سخن خواهم گفت، و سپس فرمود: همانا این زمین و هر که بر آن است در برابر آنچه زیر آن قرار گرفته همچون حلقه اى است که در سرزمینى پهناور و خالى از سکنه افتاده باشد، و این هر دو با آنچه در آنها و بر آنهاست در برابر آنچه زیر آن است چون حلقه اى است که در فلاتى پرت، افتاده است، و همچنین است سومى تا آنکه به هفتمى مى رسد، سپس این آیه را تلاوت فرمود: … خَلَقَ سَبْعَ سَماواتٍ وَ مِنَ الْأَرْضِ مِثْلَهُنَّ۱،
و این هفت زمین با آنچه در آنهاست و آنچه بر آنهاست بر پشت خروس همچون حلقهاى است که در دشتى پرت افتاده است. این خروس دو بال دارد که یک بال در مشرق و بال دیگرش در مغرب است و دو پاى آن خروس در آن سوى مرزهاى هستى، و این هفت زمین و آن خروس و هر که در آن و بر آن است بر روى صخره همچون حلقه اى است در دشتى پهناور و پرت، و آن صخره با هر که در آن و بر آن است بر پشت ماهى چون حلقه اى است که در دشت پهناور و پرتى افتاده باشد، و این هفت زمین و این خروس و این صخره و این ماهى با هر که در آن و بر آن است در دریاى تاریک چون حلقه اى است در بیابانى پرت، و این هفت زمین و این خروس و این صخره و این ماهى و این دریاى تاریک در هواى روان چون حلقه اى است در دشتى پرت سپس این آیه را تلاوت فرمود: لَهُ ما فِی السَّماواتِ وَ ما فِی الْأَرْضِ وَ ما بَیْنَهُما وَ ما تَحْتَ الثَّرى۲،
و آگاهى بشر در همین طبقه ثرى به پایان مى رسد، و این هفت زمین و این خروس و این صخره و این ماهى و این دریاى تاریک و این هوا و این ثرى با هر آنکه در آن و بر آن است همه در برابر آسمان نخست چون حلقه اى است در بیابانى پرت، و این همه با آسمان نزدیک و با هر که بر آن و در آن است نزد آنکه بر فراز آن است چون حلقه اى است در دشتى پرت، و این دو آسمان و هر که در آن و بر آن است نزد آنکه بر فراز آنهاست چون حلقه اى است در بیابانى پهناور و پرت، و این هر سه با هر آنکه در آن و بر آن است نزد چهارمین چون حلقه اى است در دشتى پهناور و پرت، تا برسد به آسمان هفتم، و همه آنها و هر که در آن و بر آن است در برابر دریایى که از اهل زمین نهفته است چون حلقه اى است در دشتى پهناور و پرت، و این هفت آسمان و آن دریایى نهان در برابر کوههاى تگرگ همچون حلقه اى است در دشتى پرت.
سپس این آیه را تلاوت فرمود:.. وَ یُنَزِّلُ مِنَ السَّماءِ مِنْ جِبالٍ فِیها مِنْ بَرَدٍ … ۳،
و این هفت آسمان و آن دریاى نهان و کوههاى تگرگ در برابر هوایى که دلها در آن سرگردانند همچون حلقه اى است در بیابانى پهناور و پرت، و این هفت آسمان و دریاى نهان و کوههاى تگرگ و هوا در برابر پرده هاى نور همچون حلقه اى است در دشتى پهناور و پرت، و این هفت آسمان و دریاى نهان و کوههاى تگرگ و هوا و پردههاى نور در برابر کرسى همچون حلقهاى است در بیابانى پهناور و پرت، و سپس این آیه را تلاوت فرمود: … وَسِعَ کُرْسِیُّهُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ وَ لا یَؤُدُهُ حِفْظُهُما وَ هُوَ الْعَلِیُّ الْعَظِیمُ ۴،
و این هفت آسمان و دریاى نهان و کوههاى تگرگ و پردههاى نور و کرسى در برابر عرش همچون حلقه اى است در دشتى پهناور و پرت، و سپس این آیه را تلاوت فرمود: الرَّحْمنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوى۵.
و در روایت حسن، پردهها پیش از هوایى است که دلها در آن سرگردانند.
پی نوشت:
۱ - «هفت آسمان و همانند آنها هفت زمین آفرید»(سوره طلاق / آیه ۱۲).
۲ - «آنچه در آسمانها و آنچه در زمین و آنچه میان آن دو و آنچه زیر خاک است از آن اوست»(سوره طه / آیه ۶).
۳ - «و[خداست که] از آسمان از کوههایى[از ابر یخ زده] که در آنجاست تگرگى فرو مى ریزد»(سوره نور / آیه ۴۳).
۴ - «کرسى او آسمانها و زمین را در برگرفته و نگهدارى آنها بر او دشوار نیست و اوست والاى بزرگ»(سوره بقره / آیه ۲۵۵).
۵ - «خداى رحمان که بر عرش استیلا یافته است»(سوره طه / آیه ۵).
6-بهشت كافى / ترجمه روضه كافى، ص: ۱۹۷
نظرات شما عزیزان: