«امام جعفر صادق عليهالسلام فرمود، ده خصلت از صفات امام معصوم است:
1-پاكدامني و عصمت 2- نص و صراحت بر امامت 3- داناترين مردم 4- پرهيزگارترين مردم براي خدا 5- داناتر از همه به كتاب خدا 6- صاحب وصيت و سفارش آشكار 7- دارا بودن معجزه و دليل براي اثبات امامت 8- به هنگام خواب چشمان امام به خواب ميرود ولي دلش بيدار است 9- امام سايه ندارد 10- امام از پشت سر مشاهده ميكند، همانگونه كه از پيش رو ميبيند». [12].
عن سدير عن ابيعبدالله (ع) قال قلت له: جعلت فداك ما انتم؟
قال عليهالسلام: نحن خزان الله علي علم الله، نحن تراجمه وحي الله، نحن الحجه البالغه علي مادون السماء و فوق الارض. [13].
«سدير گويد كه از امام صادق (ع) پرسيدم، فدايت شوم، شما كيستيد؟ امام عليهالسلام ائمه اطهار را به سه 3 صفت ممتاز معرفي كرده و فرمود:
1- ما خزانهداران علم و دانش پروردگاريم.
2- ما مفسران و توضيحدهندگان وحي آفريدگاريم.
3- ما حجت رسا و آشكار خدا بر آفريدگان او در زير آسمان و روي زمين ميباشيم».
عن علي بن موسي الرضا (ع) قال للامام علامات:
يكون اعلم الناس و احكم الناس و اتقي الناس و احلم الناس و اشجع الناس و اسخي الناس و اعبد الناس و يلد مختونا و يكون مطهرا و يري من خلفه كما يري من بين يديه و لا يكون له ظل. [14].
«امام علي بن موسي الرضا عليهالسلام فرمود، امام داراي نشانهها و ويژگيهايي است:
امام داناترين، حكيمترين، پرهيزگارترين و بردبارترين مردم است. و از همهي مردم دليرتر، گشادهدستتر، پارساتر و خداپرستتر است. امام پاك و منزه و ختنه شده به دنيا ميآيد. امام از پشت سر ميبيند همانگونه
كه از پيش رو ميبيند و امام عليهالسلام را سايهاي نباشد».
عن ابيعبدالله (ع) قال: ان الامام يعرف الذي من بعده فيوصي له. [15].
«امام صادق عليهالسلام فرمود: همانا هر امام و پيشوايي، امام و رهبر پس از خود را معرفي كرده دربارهي او- به مردم- سفارش ميكند.»
عن ابيهاشم الجعفري قال سمعت الرضا (ع) يقول:
لنا اعين لا تشبه اعين الناس و فيها نور ليس للشيطان فيها نصيب. [16].
«ابوهاشم جعفري گفت: شنيدم امام علي بن موسي الرضا عليهالسلام فرمود:
ما را چشماني است كه به چشمهاي مردم مانند نيست. [17] و در ديدگان ما نوري است كه شيطان را در آن بهره و نصيبي نيست».
عن السجاد (ع): الامام منا لا يكون الا معصوما و ليست العصمه في ظاهر الخلقه و لذلك لا يكون الا منصوصا. [18].
«حضرت امام علي بن الحسين عليهمالسلام فرمود:
امام معصوم (پاكدامن و دور از گناه) جز از خاندان ما (عترت پيامبر) نباشد. و عصمت در ظاهر انسان نيست كه شناخته شود و به همين دليل امام بايد منصوص و معين از سوي خدا و پيامبر (ص) باشد.»
در ارتباط با مسالهي جانشيني و خلافت پس از پيامبر اكرم (ص) و
امامت امت اسلامي شيعيان اميرالمومنين علي عليهالسلام و يازده امام از نسل پاك و مطهر آن امام همام، عقيده دارند كه امام بايد معصوم باشد. و يكي از ويژگيها و نشانههاي امام را عصمت ميدانند. و از آنجا كه عصمت امري باطني و پنهان از چشم مردم است و نشاني در ظاهر خلقت انسان ندارد. بنابراين شيعيان معتقدند امام معصوم را تنها خداي متعال برميگزيند، كه داناي به پيدا و پنهان و اسرار دل و افكار انسانهاست. و هم اوست كه در خلوت و در جلوت از انديشه، اراده، نيت و عمل همهي بندگان و آفريدگانش آگاه است. به همين دليل براساس حديث فوق از آنجا كه تشخيص و شناخت عصمت در زندگي انسانها از عهدهي هيچ كس از فرزندان آدم (ع) برنميآيد، گزينش و اعلام امامت امام معصوم فقط مربوط به آفريدگار عالميان است. و امام امت اسلامي بايد براساس نص صريح از سوي خدا و پيامبر (ص) و امام قبل از خود به مردم معرفي شود. چرا كه مردم را در انتخاب و معرفي امام، حق و رايي نيست، به دليلي كه پيش از اين بيان شد.
با بيان احاديث فوق از زبان خاندان رسالت و پرچمداران حمايت و هدايت انسانها، آشنايي مختصري با امام (ع) و ويژگيها و نشانههاي مخصوص او فراهم آمد. و در مباحث آينده كه از ديد و نظر خوانندگان محترم خواهد گذشت، به خواست خداي منان بيش از اين آشنا خواهيم شد.
نظرات شما عزیزان: